Fins Lapland op je bucket list!

Geschreven door: Charlotte van de Sande

5 redenen waarom Fins Lapland op je bucketlist moet!

Hi, mijn naam is Charlotte. Recent maakte ik een prachtige reis door Fins Lapland. Josephine heeft me gevraagd om middels een gastblog met jou te delen waarom Fins Lapland zo geweldig is en absoluut een hoge plek op jouw bucket list verdient! Wil je meer lezen over Fins Lapland en mijn ervaringen? Neem dan een een kijkje op mijn blog Charlotte Plans a Trip of je kunt me volgen via Instagram.

1. Het noorderlicht

Misschien een inkoppertje maar wel echt het allermooiste dat we gezien hebben in Lapland: het noorderlicht. Dit natuurfenomeen van dansend groen en paars licht is te zien in de buurt van de noordpool, een plek waar je in Noord Finland heel dichtbij zit. We zagen het noorderlicht vier avonden op rij, waarbij het de laatste avond het sterkste was. Op een gitzwarte hemel danste het groene licht urenlang, het werd sterker, zwakte dan weer af maar het bleef onverminderd zichtbaar. Je moet wel een beetje geluk hebben om het te kunnen zien. Zo kan bewolking, of lichtvervuiling roet in het eten gooien. Eigenlijk is het Noorderlicht alleen al genoeg reden om Fins Lapland aan je bucket list toe te voegen!

Tip: in de maanden oktober en maart schijnt de kans op noorderlicht het grootste te zijn.

 

 

Op zoek naar net zoveel avontuur maar liever een warm land? Misschien is Ethiopie iets voor jou!

Charlotte reist samen met haar vriend Ries de hele wereld over. Haar favoriete bestemming is Frans Polynesië en hoog op haar bucket list staat Madagascar waar ze in juni naar toe gaat. Charlotte en Ries delen hun ervaringen op de blog Charlotte Plans a Trip.

Charlotte Plans a trip

Noorderlicht Lapland
Lapland Finland winter landscape

2. 25 graden onder nul

Stiekem zag ik er best wel tegen op, die kou in Lapland. Ik ben een enorme koukleum en zou het liefst in een land wonen waar het altijd zomer is. Gek genoeg vond ik de kou in Lapland heerlijk! Oké, je moet niet uren in de sneeuw stilstaan, maar de ervaring om warm ingepakt, naar buiten te stappen en dan die lage temperatuur te voelen, vond ik top. Verder is 25 graden onder nul helemaal niet zo koud als je verwacht. Er stond nauwelijks wind en de kou is heel droog.

Tip: we hadden heat packs die we in onze handschoenen stopten: heerlijk warm.

 

Liever iets anders? Lees hier de 3 redenen waarom je naar Sri Lanka op vakantie moet!

Husky sleeen
Snowscooters in Lapland Finland

3. Ultiem winterwonderland

En bij die kou, hoort natuurlijk ook meters sneeuw en dikke lagen ijs. Kijk in Nederland valt er ook wel eens sneeuw. Als we een hele goede winter hebben misschien vijf centimeter en dat is na drie dagen wel weer weg. De sneeuw in Lapland is compléet anders dan de sneeuw in Nederland. Metersdikke lagen poedersneeuw, zo zacht dat je er met liefde in gaat liggen of tot aan je knieën in wegzakt. De perfecte sneeuw voor sneeuwengelen en de perfecte sneeuw om in de langlaufen. Ook zo fijn van de sneeuw: het geeft de hele omgeving zo’n knus gevoel: alles is wit, behalve de groene dennenbomen en de kleine houten huisjes met rode daken. Dus yes, de sneeuw in Fins Lapland is bucket list proef!

 

Tip: zorg ervoor dat de sneeuw niet in je gezicht komt (ja, eigen ervaring hier). Hierdoor smelt deze en wordt je gezicht nat, een erg vervelend gevoel als het buiten -25 is.

4. Geweldige activiteiten

Met al die sneeuw en al dat ijs, kun je hier hele leuke activiteiten doen. Zo brachten we uren door op een sneeuwscooter, die over verschillende bevroren meren rijdt. Grappig om te zien dat men op de dikke lagen ijs gewoon bewegwijzering heeft gemaakt. Een andere must-do activiteit is natuurlijk een husky slee-tocht Deze lieve honden vinden dit winterse weer heerlijk en staan al enthousiast te springen wanneer je op de slee stapt. Op het moment dat je van de rem af gaat, schieten ze weg, en vlieg je over de sneeuw heen. Andere activiteiten in dit winterse landschap zijn: ijsvissen, een rendiersafari en natuurlijk skiën.

 

Let op: activiteiten in Lapland zijn helaas niet goedkoop.

Tijd voor strand? Lees hier alles over de Filipijnen!

5. Prachtige dieren

Op onze eerste ochtend in Lapland zagen we bij onze lodge al sporen van deze beestjes, even later zagen we ze in het wild rondlopen: prachtige rendieren. Een stuk groter dan een hert, met een flinke vacht en een behoorlijk gewei. Deze beesten liepen sierlijk door het bos heen, kwam je te dichtbij dan schoten ze weg, maar vanaf een meter of 50 kon je ze prima bekijken.

Naast rendieren komen hier nog meer lokale diersoorten voor: elanden (die behoorlijk gevaarlijk schijnen te zijn), lynxen, poolvossen, wolverines (een soort mini beren), wolven en beren zelf. Wij zagen een klein wit poolvosje bij onze lodge en kwamen tijdens het autorijden langs een wolverine.

Tip: wolven en beren komen voor in Lapland, maar zijn redelijk schuw. Gevaarlijker is de eland. Als je dit enorme beest tegenkomt heb je toch wel een probleem.

Raindeer wildlife Finland Lapland

CIRCUM NAVIGATE

Sharing is caring!

Reacties

Laat een reactie achter

Gerelateerde posts
Taj Mahal Agra India