Zanzibar: Praktische informatie

Alle praktische informatie voor jouw reis!

In 2008 zette ik mijn voeten voor de eerste keer in het spierwitte zand van Zanzibar. Ik was 16 jaar en reisde met mijn ouders en zusjes door Kenia en Tanzania. We eindigde de reis op dit paradijselijke eiland. Inmiddels ben ik er nog twee keer geweest, tijd om mijn bevindingen en informatie te delen. Maar wat moet je weten voordat je naar Zanzibar gaat? Hier alle praktische informatie op een rij!

Het Visum: Bij de ambassade in Den Haag voor ca. €50,- of voor ca. $50,- bij aankomst op Dar es Salaam international airport, Kilimanjaro airport en Zanzibar airport. Het single entry toeristen visum is 3 maanden geldig. Dit geldt voor Nederlandse paspoort houders.

De Beste reistijd: Juli tot en met oktober en januari & februari.

Het Tijdsverschil: Het is in Tanzania en Zanzibar 2 uur later dan in Nederland.

De Munteenheid: De nationale munteenheid is Tanzaniaanse Shilling – TZS

Lees hier alles over Zanzibar!

Beach Zanzibar
Zanzibar Nungwi beach

Het vervoer

Zanzibar is vanuit Dar es Salaam te bereiken per boot. De ferry’s doen er 2 uur over en kosten ongeveer $35,- voor een enkele reis. Je kunt ook naar Zanzibar vliegen, je moet hiervoor vaak overstappen op Dar es Salaam airport.

Bus/Dallah-Dallah: Je kan je verplaatsen met kleine busjes (ook wel Dallah-Dallah genoemd). Dit zijn busjes die de lokale bevolking gebruikt om van plek naar plek te komen. Ze rijden vrij regelmatig in de ochtend en zijn goedkoop. Aangezien er niet veel wegen op het eiland zijn zul je soms moeten omreizen via Stone town. Vraag altijd aan de lokale bevolking waar je op de busjes moet wachten en hoe je naar je bestemming kan komen.

Taxi: De meeste toeristen verplaatsen zich per taxi, dit is niet goedkoop maar wel makkelijk en snel. Een taxirit kost (na wat afdingen) tussen de €20,- en €40,- euro. Tip: probeer een taxi te delen met andere reizigers.

Fiets of Scooter: Het is leuk om het eiland te verkennen per fiets of scooter. Deze kan je vrijwel overal huren. Vergis je niet over de afstanden, het eiland is groot en je bent al snel een uurtje onderweg.

Stown town Zanzibar
Stown Town

Kostenplaatje

Een verblijf in een goedkope basic tweepersoonskamer kostte ons rond de €25,- per nacht in Stone Town. Voor €40,- per nacht zit je in een prachtig hotel (soms zelfs met zwembad) of een paradijselijke hut aan het strand. Er zijn vele luxe accommodaties te vinden boven deze prijs maar door goed te zoeken en soms juist niet vooruit te boeken vind je de beste spots. Wanneer je genoegen neemt met een hostel of slaapzaal bed kan je zeker goedkopere plekken vinden.
Voor eten ben je tussen de €10,- en €30,- per dag kwijt.

Laatste keer dat ik in Zanzibar was heb ik hier 4 nachten doorgebracht. De kosten van deze 4 nachten waren €160,- voor ons verblijf, dit was een tweepersoons kamer inclusief ontbijt. Ik ben vrij uitgebreid uit eten geweest in de avond en overdag at ik graag lokale hapjes of op de markt. Hiervoor heb ik €80,- uitgegeven.  De souvenirs en overige tours kostte ongeveer €50,-.

Mijn totale kosten

Het is altijd moeilijk om precies aan te geven hoe duur een land is. Dat is afhankelijk van vele factoren en je kunt een reis altijd zo prijzig maken als je zelf wilt. Voor €50,- per dag kan je al een onvergetelijke vakantie hebben maar het is niet moeilijk hier meer van te maken. Als je erg je best doet, wat langer blijft en primitief ingesteld bent denk ik dat je met een minimum van €30,- per dag kan rondkomen.

circum navigate

Sharing is caring!

Laat een reactie achter

Gerelateerde posts
havana cars cuba ridekamelen danakil depression ethiopie