Filipijnen: Praktische informatie

Geschreven door: Sudesca Janse

Alle praktische informatie voor jouw reis door de Filipijnen!

Er komt veel kijken bij een rondreis buiten Europa. Deze informatie gaat specifiek over de Filipijnen en is gebaseerd op de ervaring van gastblogger Sudesca.  Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Hierbij praktische informatie over de Filipijnen. Let op: deze informatie kan in de toekomst veranderen.

Veiligheid: Recentelijk is de Filipijnen niet altijd goed in het nieuws geweest. Naar mijn ervaring is het veilig om te reizen door de Filipijnen, ook voor vrouwen die alleen op reis zijn. Gebruik echter altijd jouw gezonde verstand en zoek geen risicogebieden op, die worden afgeraden om te reizen.

Het Visum: Bij aankomst in de Filipijnen krijg je een gratis 30 dagen visum om het land binnen te komen. Reis je langer dan 30 dagen, dan is het verplicht om een visum te regelen. Deze kun je vooraf online kopen of ter plekke regelen in de grotere steden.

De Beste reistijd: Van november tot en met juni.

Het Tijdsverschil: In onze zomertijd is het 6 uur later dan in Nederland, in onze wintertijd is het 7 uur later dan in Nederland.

De Munteenheid: De nationale munteenheid is de Filipijnse peso. Let op; in grote steden kun je makkelijk cash pinnen, maar in de lokale dorpjes niet altijd. Regel dus in de grotere steden je cash geld als je op doorreis gaat naar de lokale dorpen. Een creditcard is aan te raden, vaak werken de wereldkaarten van de Nederlandse banken niet.

Aanbevolen vaccinaties: DTP en Hepatitis A.

Opzoek naar wat anders? Misschien is het paradijselijke Sri Lanka iets voor jou!

Locals in de Filipijnen
Fruit markt Filipijnen

Het vervoer

Van eiland naar eiland: Het vervoer in de Filipijnen is goed geregeld. Als je wilt verplaatsen van het ene eiland naar het andere eiland kun je kiezen tussen een binnenlandse vlucht of gebruik te maken van ferry’s. De binnenlandse vluchten kosten gemiddeld tussen de €40,- en €60,- en zijn de snelste manier om te verplaatsen. Je kunt ervoor kiezen om deze vooraf te boeken of gebruik te maken van een last minute (dit laatste is vaak een stuk duurder). Voor ferry’s tussen verschillende eilanden is het aan te raden om gebruik te maken van grotere maatschappijen zoals Supercat. Het is handig om een dag van tevoren je ticket te boeken. Let op, bij de terminal moet je vaak fee betalen, die niet op je ticket staat vermeld.

De Bus (het lokale transport): voor grotere afstanden is de goedkoopste optie om gebruik te maken van de bus. Je kunt kiezen tussen een airco – of non airco bus. Airco bussen kosten twee keer zoveel voor een reis. Voor een reis van 3 uur met de bus zonder airco ben je gemiddeld €5,- kwijt. Wil je iets sneller en comfortabeler reizen, dan kun je ook gebruik maken van minibussen. Let op dat je jouw rit besteld bij een officiële aanbieder, op straat zijn er vele tussenverkopers die meer vragen dan de officiële ritprijs.

Voor kleinere afstanden; zoals voor het bezoeken van een strand of waterval kun je gebruik maken van scooters. Vind je het niet fijn om zelf te rijden? Geen probleem, je kunt ook gebruik maken van een habal habal (scootertaxi) of tricycle (Fietstaxi). Voor ongeveer €6,00 kun je een hele dag een scooter huren. Ook kun je ervoor kiezen een authentieke rit te maken in een Jeepney (pick-up bussen). Comfortabel zijn deze ritten niet, maar wel belevingswaardig.

Liever iets anders? Lees hier de 3 redenen waarom je naar Sri Lanka op vakantie moet!

Kinderen in de Filipijnen
Paradise Filipijnen

Kosten

Als je ver vooraf een ticket boekt, kost je retourticket rond de €600,00. Voor een Aziatisch land ben je hier redelijk veel geld kwijt aan eten, reken op €5,00 gemiddeld voor een maaltijd. Op sommige plekken is dit wellicht goedkoper, bij populaire plekken zoals El Nido zal het eten waarschijnlijk duurder uitvallen. Dit geld ook voor de overnachtingen, voor een plek op een slaapzaal ben je ongeveer €10,- per nacht kwijt, maar op Palawan El Nido kan het duurder zijn.

Totaal: Voor een maand rondreizen met excursies (zoals duiken, eilandhoppen etc.), tickets, verblijf en eten was ik bij elkaar €2000,- kwijt. Nu zijn excursies zoals duiken wel vrij duur. Dus wellicht lukt het jou om goedkoper rond te reizen.

CIRCUM NAVIGATE

Sharing is caring!

Laat een reactie achter

Gerelateerde posts
Siargao eiland